Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pézsma, borostyán, állati szagok

Az "állati" kifejezés egyaránt utal a nyers aromaanyagokra és a "fantázia" jegyekre (laboratóriumi szintézisből származnak), amelyek közvetlenül idézik az állatokra emlékeztető illatot – akár valódit, akár metaforikusabban, saját emberi állati ösztöneink libidós természetét.

Az illatszeriparban az állati jegyeket hagyományosan szarvaspézsmával, castoreum-mal, ámbrával és cibetmacskákkal adták vissza, de manapság az állatok jólétével kapcsolatos etikai megfontolások miatt használatukat elavulttá vált. Manapság szintetikus változatokkal helyettesítik őket. Csak az ámbra - amely természeténél fogva kegyetlenségtől mentes - természetes, a bálna űzi ki az óceánban. Ez egy nagyon ritka és drága összetevő, ezért gyakoribb az aromáját reprodukáló szintetikus anyagok használata.

A pézsmát több száz változatban szintetizálták laboratóriumban, ami némileg eltérő szagprofilt eredményezett.

A borostyán jegyek abban különböznek az ámbrától, hogy az előbbi gyanták keveréke, amely meleg, édeskés és nagyon mély illatot hoz létre (leggyakrabban a "keleti" családban), míg az utóbbi egy meglehetősen sós, finoman bőrszerű mély illat, és nincs benne nagy édesség.

A parfümőrök olyan "fantáziajegyeket" is használnak, amelyeket különféle összetevők kreatív keverésével vagy egyetlen szintetikus rekonstitúcióval hoznak létre. Ezek az illatok állati eredetiséget idéznek, mint például a tej, a kaviár, a tengeri csillag, a skunk káposzta, a szalonna, BBQ, a bőr vagy velúr bőr.